מה הוא ניתוח עיקור ומדוע הוא מומלץ?

עיקור הינו הליך כירורגי אשר ימנע מהכלבה להתייחם, להיכנס להריון ולהמליט גורים.יתרונות העיקור של כלבה הינם רבים מאוד ולא מסתכמים במניעת ייחום והריון, יש להם יתרונות בריאותיים, יתרונות הקשורים לנוחות הגידול ויתרון ברור בהפחתת מספר הכלבים חסרי הבית אשר מומתים בכל שנה ברחבי הארץ (*השירות הווטרינרי ברמלה אינו וממית כלבים).

איך מתבצע ניתוח עיקור?

ניתוח עיקור כלבה נעשה תחת הרדמה מלאה ובמהלכו מוסרים השחלות קרני הרחם והרחם מגוף הכלבה. שיכוך כאבים ניתן במהלך הניתוח ולאחריו ועל הכלבה להיות במנוחה מס' ימים עד להחלמת החתך. עיקור זהו הליך כירורגי נפוץ ומומלץ שיתבצע ממספר סיבות בטרם הייחום הראשון שמתרחש לרוב בגיל חצי שנה שכן בכלב הצעירה הניתוח וההחלמה קלים יותר.

חשוב לדעת כיעיקור לא משנה את אופי הכלבה ולא פוגע בשמחת החיים שלה.

האם צריך לתת לכלבה להתייחם כי זה "טבעי"?

למרות שמוצא הכלבים הוא מהזאבים הכלבה שלנו היא לא זאבה. בלהקת הזאבים יש היררכיה חברתית, ולרוב רק הזוג השליטית רבה. הזיווג קורה בזמן ייחום הזאבה אשר מתרחש פעם אחת בלבד בשנה. שאר נקבות הלהקה יתייחמו לרוב באותו זמן אך לא יזדווגו ולאחר הייחום יכנסו לשלב של "הריון/המלטה מדומה", במצב זה עקב הפרשת הורמוני מין, רגש האימהות מתפתח והזאבות יטפלו בגורים השייכים לאמא אחרת בלהקה. מצב זה תורם כמובן לשרידות הגורים בלהקה. כלבה מבויתת לעומת זאבה, עקבה רבעות סלקטיביות,מתייחמת כפעמיים בשנה, ובכל פעם שאינה נכנסת להריון היא תעבור לשלב של "הריון/המלטה מדומה", ההורמונים המופרשים בשלב זה פוגעים בהגנה החיסונית של הכלבה והיא חשופה להתפתחות דלקות רחם מסכנות חיים. לאפשר לכלבה להתייחם כפעמיים בשנה זה לא "טבעי" ולא בריא.

כל הסיבות למה מומלץ לך לעקר את כלבתך:
מניעת גידולים סרטניים בעטינים

גידולי עטין הם הגידולים הנפוצים ביותר בכלבות וקטלניים ב 50% מהמקרים! ככל שהעיקור מתבצע מוקדם יותר הוא מספק את ההגנה הטובה ביותר ועיקור לפניהייחוםהראשוןמוריד את הסיכוי שהכלבה תסבולמגידוליעטין לכמעט אפס. ועיקור אחרי הייחום השני מפחית את הסיכון ב 75% בלבד ולכן חשוב מאוד לעקר לפני הייחום השני. גם אם הכלבה עברה מספר ייחומים, זה עדיין לא מאוחר מידי לעקר, עיקור חשוב אפילו בכלבות שכבר סובלות מגידולי עטין מכיוון שחלק מהגידולים מושפעים מהורמונים המופרשים מהשחלות בכלבה שאינה מעוקרת. עיקור הוא ההגנה הטובה ביותר מפני סרטן בעטינים!

מניעת דלקת רחם.

דלקת רחם נפוצה בכלבות לא מעוקרות וללא טיפול הכלבה תמות! הדלקת מתפתחת לרוב בכלבות בוגרות או זקנות כחודש וחצי חודשיים אחרי הייחום עקב פעילות הורמונלית שקורת בשלב ההריון המדומה. הטיפול כולל ניתוח עיקור כאשר הכלבה חולה וירודה, טיפול במגוון תרופות ומס' סוגי  אנטיביוטיקה ועשוי להגיע לאשפוז ממושך ואף למוות.

נוחות

כלבה מתייחמת כל 6 עד 8 חודשים ובזמן זה קיימת אי נוחות כתוצאה מ:

  • הפרשות דמיות מאיבר המין בעלות ריח לא נעים אשר מושכות כלבים זכרים אף ממרחקים.
  • ישנן כלבות שבורחות מהבית על מנת לחפש זכר וכך הן נחשפות לסכנות שונות ברחוב כגון תאונת דרכים, נשיכות, גניבות וכו'.
  • תוקפנות שעלולה להתרחש בחלק מהכלבות עקב הורמונים המשתחררים בזמן הייחום.
  • כל אי נוחות זו לא מתקיימת בכלבות מעוקרות.
מניעת גורים לא רצויים וחסריבית ומניעת המתות מיותרות

עשרות אלפי כלבים וגורים ננטשים מדי שנה. רק חלק קטן מהם מאומץ לבית ושאר הכלבים מוצאים את מותם ברחובות כשהם רעבים, מוזנחים ופצועים, או מורדמים למוות בכלביות שונות. ישנם אנשים הטוענים שהם ידאגו לגורים של הכלבה שלהם וימצאו להם בתים מאמצים, גורים אלו עלולים לחרוץ דין מוות על גורים אחרים שיישארו ללא בית. לך,בעל/ת כלבה, יש את הכוח להשפיע! ביכולתך לתרום להקטנת אוכלוסיית הכלבים חסרי הבית ולהקטנת מספר הכלבים המומתים ע"יעיקור כלבתך.

חיסכון כספי

על פי החוק, כל כלב מעל גיל 3 חודשים מחויב בחיסון כנגדמחלת הכלבת וברישיון להחזקה מטעם העירייה, את החיסון והרישיון יש לחדש מידי שנה. עלות חיסון ורישיון לכלבה מעוקרת ולכלב מסורס הינה כ-52 ₪ לעומת 373.5 ₪ לכלבה שאינה מעוקרת / כלב שאינו מסורס (הפרש של 321 ₪) בעלי כלבים שאינם מחוסנים כנגד כלבת וללא רישיון להחזקה חשופים לקנס בסך 730.

מהם הסיכונים בניתוח עיקור וסירוס?

סיכון בהרדמה כללית- ניתוחי עיקור וסירוס הינם הניתוחים הכי שכיחים בעולם הרפואה הווטרינרי, כמו בכל ניתוח קיימים סיכונים הקשורים להרדמה. את הסיכוניםהללו ניתן להפחית למינימום ע"י בדיקה רפואית ובדיקות דם בטרם הניתוח. במקרים מסוימים או לכלבים מבוגרים ומומלצות בדיקות נוספות. סיכון להשמנת יתר- אחוזים נמוכים של כלבות יפגינו נטייה להשמנה לאחר ניתוח עיקור, ניתן למנוע השמנה על ידי מתן כמויות מזון מדודות.

עיקורים וסירוסים חינם

למידע נוסף אודות המבצע של השירות הווטרינרי העירוני ומשרד החקלאות יש ליצור קשר עם השירות הווטרינרי

 בטלפון 08-9771691 או בדואר אלקטרוני: [email protected]